Started by oberon May 14 2017, 21:49
oberon
Moderator
Posts: 9
avatar
May 14 2017, 21:49
Pentru început, iată topicul original, actualizat:

mar 04 2012, 16:58

Candva eram un jucator inrăit de Farmville. Nu am ajuns la un nivel mare (40 si ceva), dar imi placea destul de mult sa-mi aranjez si sa-mi lucrez petecul de pamant virtual. Cred că, pentru toata lumea, frumusetea acelui joc nu consta atât în recoltat si câștigat monezi și bancnote, cât în aranjatul recoltelor, animalelor, recoltelor și altor decorațiuni în acea grilă de pătrate. Privind cum e aranjată ferma cuiva se puteau trage concluzii macar despre cat de ordonat e acel om, dacă nu cumva se puteau face presupuneri desppre seriozitatea sa, sau cât de lacom, sau căt de darnic e în realitate.

Odată cu mărirea grilei de joc am constatat ca pierdeam foarte mult timp cu recoltele și cu aranjamentele. La o grilă de 20x20 de exemplu, dădeai sute de click-uri de mouse (e adevarat maxim 400 pentru recoltat, dar mai erau de dat in cazul animalelor, copacilor, decorațiunilor...). Ajunsese inutil de obositor, în plus imi cam dădusem seama de limitele jocului și începusem să ma cam satur de ferma mea, care îmi mânca atata timp...

O vreme destul de îndelungată nu m-a mai tentat nici un joc de pe Facebook. Vreo doi ani. Până într-o zi, când am primit o invitație la TrainStation.

De mic copil am fost destul de fascinat de trenuri (căteodata mărimea și zgomotul care-l făceau păreau înfricoșătoare, copil de 4-5 ani fiind). Am început să joc așadar.

La început nu am fost prea impresionat. Mă așteptam să fie un joc de genul celor din seria "Tycoon". Cel putin să fi fost ceva tot pe o grilă ca și Farmville. Jocul părea însă destul de anost, mai ales că e și foarte 2D. O gară într-un peisaj western. prin fața căreia trece o line de cale ferată. Din cănd în când vezi trenurile tale cum vin și pleacă. Tu le descarci sau le trimiți la o anume destinație, după care aștepți să se întoarcă pentru ca să le descarci din nou. Întotdeauna un tren vine din stânga ecranului, pentru ca apoi să plece înspre dreapta. Foarte plictisitor.

Dar privind Farmville exact din același puct de vedere, Farmville era și mai cumplit. De fapt acolo nimic nu se misca vreodata. Era cel mai static joc posibil. Tot inventarul tău stătea exact acolo unde-l puneai, exact ca bibelourile în raft. Sarcina ta era ca din când în când să stergi acele bibelouri de praf. Cu toate astea Farmville a avut un succes imens.

Din punctul meu de vedere Trainstation e mult mai reusit ca idee si mod de joc decat Farmville. De ce? Veti vedea citind postările ulterioare. Voi continua cu regulile pe scurt.

-------------------------------------------------------------------------------
mar 05 2012, 01:23

La inceput este jucatorul nu are decat o gară micuță într-un peisaj de orășel western și o sumă de bani de pornire. Scopul jocului este extinderea gării și a orașului pe care aceasta îl deservește. Odată cu avansarea în joc, se poate trece de la gara western la un oraș de câmpie, apoi un oraș portuar. ajungându-se in final la o hipermetropolă. De asemenea jocul evoluează și din punct de vedere al epocii, De la epoca western cu mici locomotive cu aburi capabile să tragă doar 4-5 vagoane se ajunge în epoca trenurilor diesel de la mijocul secolului 20, apoi la trenurile electrice de azi, terminând cu trenurile pe levitație magnetică ale viitorului.

Jucătorul operează trenuri pentru a face rost de bani și materiale. Cu banii poate achiziționa mai departe vagoane și locomotive pentru trenuri noi sau de capacitate mai mare. Cu materialele construiește noi clădiri în oraș, sau își extinde gara cu noi linii, sau își înfrumusețează locul, a la Farmville, cu diverse decorații.

Fiecare din aceste operații aduce jucătorului puncte de experiență (XP). La adunarea unui anumit număr de XP se trece la un nivel superior.

Trecerea la un nivel superior permite accesul la noi vehicule, clădiri, sau modalităti de extindere a stației.

Jocul este și de socializare, în sensul că jucătorul își poate face prieteni, exact ca în Farmville. Poate vizita gările acestora unde poate efectua diverse operatii, sau le poate da cadouri, unele din acestea aducând puncte de experiență atât jucătorului cât și prietenilor.

Există câștiguri la trecerea la un nivel superior sau cu ocazia efectuării unor anumite realizări, gen un anumit număr de trenuri trimise sau materiale transportate. Câștigurile pot consta în aproape orice (bani, materiale, clădiri, vehicule, puncte de XP...).

Similar cu banii de hârtie din Farmville există în acest joc pietrele nestemate. Acestea sunt folosite la cumpărarea unor vehicule, clădiri sau extensii care nu pot fi procurate cu bani sau materiale, sau înainte de ajungerea la nivelul ce permite procurarea lor obișnuită. Nestematele se obțin contra cost de la firma ce produce jocul, sau se pot obține la îndeplinirea anumitor realizări, treceri la nivele superioare, sau prin colectarea din anumite trenuri expres.

Vehiculele, clădirile și extensiile se achizitionează de la magazin (shop), contra bani sau materiale. În afară de oferta curentă, în magazin există și oferte speciale ce se schimbă de două ori pe saptămână, si un "departament de recuperări" pentru lucruri ce se pot obține doar prin câștig datorat diverselor realizări și ajung să fie vândute din greșală.

Atingerea nivelului 10 permite construcția "liniilor internaționale". Liniile internaționale permit transportul de materiale și călători între jucători. În acel moment intra în scenă câțiva jucători AI cu care se pot încheia diverse contracte. Ducerea unui astfel de contract la bun sfârșit este recompensată în diverse feluri.

Practic de la realizarea primei linii internaționale, jocul capătă substanță și începe să merite să fie jucat, cerând ca jucătorul să-și facă anumite strategii.

Iată în câteva cuvinte care sunt elementele jocului.

Trenurile:

"Motorul" jocului. Trenurile pot avea în componență vagoane de pasageri și poștă sau vagoane de marfă. Nu se pot combina vagoane de pasageri cu vagoane de marfă.

Trenurile se trimit în călătorii către diverse destinații, călătorii ce durează de la 5 minute la o săptamână. Trenurile care transportă pasageri și poștă realizează venituri în bani. Trenurile de marfă aduc înapoi în gară diverse materiale, în funcție de vagoanele ce le au în componență. Trenurile aduc cu atât mai mult venit sau marfă cu cât sunt trimise mai departe, dar creșterea venitului sau a cantității de marfă nu este proporțională cu durata călătoriei.

Fiecare vehicul realizează la încheierea călătoriei un număr de puncte de experiență. Există și vagoane speciale care realizează numai puncte de experiență sau măresc experiența adusă de întregul tren. Acestea se pot atașa la orice tip de tren.

În afară de propriile trenuri există trenurile expres. Acestea se găsesc staționate zilnic în gările prietenilor sau trec prin gara jucătorului la intervale aleatoare. Jucătorul poate strânge banii sau materialele din acestea.

Cumpărarea oricărui tip de vehicul aduce jucătorului un număr de puncte de experiență

Banii.

Folosesc în principal la cumpărarea de nou echipament feroviar, dar în faza de început a jocului permit și achiziționarea onor clădiri. De asemenea există și decorații sau extinderi ale stației ce se pot cumpăra cu monezi

Materialele

Folosesc la construcția de clădiri sau la extinderea stației cu noi linii sau la trecerea la o stație nouă într-un alt peisaj (temă). Sunt transportate cu vagoane de marfă.

Pasagerii și sacii poștali

Pasagerii se strâng în gară funcție de mărimea acesteia si a numărului de clădiri construite. Sacii poștali se culeg de pe peronul gării proprii sau din gările prietenilor.

Clădirile și decoratiunile

Construcția clădirilor sporește traficul de pasageri din gara jucătorului cu un număr de pasageri pe oră. La momentul construcției acestea aduc și un număr de puncte de experiență.

Decoratiunile aduc numai experiență în momentul cumpărării

Teme și extensii

Despre teme am vorbit mai sus. Ele reprezintă atât o schimbare de peisaj cât și accesul la clădiri și vehicule noi. Practic prin tema nouă jucatorul avansează în timp și spatiu într-o epocă ulterioară temei precedente.

Extensiile realizează exact ceea ce sugerează numele. Extind stația. Sunt extensii pentru mărimea terenului construibil (strazi), sau adaugare linii noi . O linie nouă permite operarea a încă unui tren, la fel și extensia numită "linie liberă". Linia nouă permite însă oprirea în gară a încă unui tren, simultan cu celelalte.

Actualmente se pot construi maxim 5 linii de tren normale, 3 de Maglev si 2 de hyperloop într-o gară.


oberon
Moderator
Posts: 9
avatar
May 14 2017, 22:35
Tips and tricks

Deocamdată doar câteva, dar voi adăuga pe parcurs:

Nu uitați că scopul primordial al jocului este căștigul de "experiență" -> puncte XP. Aceste puncte se fac din orice "mișcare" se efectuează în joc. în ordinea "căștigului de experiență" cele mai importante sunt atingerea următoarelor obiective:

1. Achiziția de extensii de stație.
====================================
Fiecare achiziție oferă un căștig însemnat de puncte de experiență, plus avantajul extensiei în sine - o linie de tren în plus, o epocă superioara, etc.
Pentru a achiziționa o extensie, sunt necesare materiale.

Veți urmări în principal mărirea numărului de linii în gară și sloturi libere de tren.

Foarte important - încercați să vă extindeți magazia continuu. Nu păstrați obiecte inutile in ea. Decorațiunile ori le afișați în stație, ori le vindeți!

Liniile din depou și liniile internaționale permit staționarea unor garnituri, suplimentănd magazia.


2. Achiziția de material feroviar (locomotive și vagoane)
=========================================================
Pentru a transporta materialele, sunt necesare locomotive și vagoane, pe care este necesar să le cumpărați. Acestea se cumpăra doar cu monezi sau nestemate.

Materialele se transportă de preferință cu locomotive Diesel, care sporesc cantitatea transportată de orice vagon cu 50% față de locomotivele cu aburi

Pasagerii se transportă de preferință cu locomotive electrice, care dublează căștigul vagoanelor de pasageri și poștă, față de locomotivele cu aburi (creștere cu 100%)

Urmăriți mai ales ofertele speciale din magazin, unde foarte importante sunt vagoanele de materiale de capacitate sporită. Pe locul doi ar fi vagoanele de pasageri și poștă. Vagoanele de materiale însă se vănd doar în cantități limitate. Aveți grijă să nu scăpați ofertele.

Locomotivele de la oferte speciale pot trage un număr mult mai mare de vagoane se vănd doar pe nestemate. Nestematele se obțin din următoarele surse: 1. Contractele internationale. 2. Realizările din joc. 3. Trenul zilnic de la Mr. Bill. 4. Cardul propriu, cu care se pot achiziționa contra cost.

Pentru a spori căștigul trenurilor de pasageri este absolut necesar să cumpărați mai multe vagoane de pasageri și poștă cu câștig căt mai mare.
Însă nu este de ajuns, deoarece numărul de pasageri pe oră din gară este limitat și la un moment dat veți circula cu trenuri goale. Pentru a evita acest lucru va trebui să construiți clădiri. Clădirile cresc numărul pasagerilor. De asemenea aveti grijă să achiziționați steaguri care sporesc limita numărului pasagerilor din stație și căștigul pe pasager.

Încercati să mențineti un echilibru între numărul și capacitatea trenurilor de pasageri și al celor de materiale. Veți dori să transportați căt mai mulți pasageri, pentru a face rost de bani cu care să cumpărați locomotive și vagoane. Dar pentru a spori numărul pasagerilor este necesar să sporiți numărul de clădiri, pentru care vă trebuie materiale, să extindeți stația cu loc pentru clădiri și să sporiti și numărul de linii de tren - vă trebuie iar materiale și cercul se închide. Cam asta e strategia jocului.


oberon
Moderator
Posts: 9
avatar
May 14 2017, 22:54
Am început să joc Trainstation prin 2012. Am jucat în mod regulat până în primăvara lui 2013, apoi mai rar și m-am oprit la un moment dat pe la nivelul 180.

Am avut căteva reveniri în joc, prin 2015 am ajuns la nivel 260 si iar m-am oprit, o perioadă mai îndelungată. Jocul a fost gândit inițial sa aibă nivel maxim 500, astfel încât de la nivelul 200 devenea destul de greoaie avansarea. Revenind zilele astea în joc am constatat câteva schimbări ce mi-au permis să fac 10 nivele in câteva zile. Se pare că s-au regândit câștigurile în XP în primul rând. Apoi s-au introdus lucruri noi. Mai multe linii de tren, trenuri extrem de puternice la oferte speciale, ce trag peste 80 de vagoane. Vagoane noi de capacitate sporită în oferta normală. Noi realizări, Călătorii de 7 minute cu mari căstiguri, disponibile însă în anumite ferestre de timp. Trenuri expres Hyperloop cu mari câștiguri in Xp. Multe alte lucuri de care nu-mi amintesc acum pe loc.

în plus, există și posibilitatea de joc pe smartphone, nativ.


rubin
Posts: 8
avatar
May 21 2017, 21:26
Sunt convinsa ca e un joc incitant, provocator si mai ales unul care da satisfactie, rolul jucatorului fiind unul activ si inventiv.Am bagat si eu nasul prin el mi s-a parut ca imi solicita prea mult neuronul si am renuntat.Nu sunt omul initiatievei nu sunt omul care sa " construiasca" el insasi ceva, sa manevreze.
Prefer bubbles IQ.
Imi vine sa rad ca un var de al meu venind odata la noi in vizita se plangea de nevasta ca sta la computer pana spre dimineata.Am intrebat ce face? Vorbeste cu cineva?
raspunsul varului a fost:" nu da-o naibii,sta si planteaza napi la ferma ei "
Am ras cu pofta .


samucondor
Posts: 2
avatar
May 21 2017, 21:34
Am trecut si eu prin "febra" Farmville, dar mi-a trecut după ce am facut "scurtă" la mână dând click-uri. Noroc că în Trainstation nu se dau atât de multe click-uri. Un click pe tren. N-am decât 33. Dar partea proastă e că mă las și mă întorc mereu. Cam cum fac unii cu țigările...


oberon
Moderator
Posts: 9
avatar
Jul 08 2017, 16:47
De la revenirea în joc, am avansat 100 nivele
Sa deschidem șampania :)