logo
01.11.2012

Ce situri vizitam azi?


Daca v-ati saturat de situri mondene, de tabloide online si de situri de socializare si vreti si altceva, luati de cititi de la urmatoarele situri:

  • Un blog de istorie romaneasca orientat mai mult pe istorie moderna si contemporana.
  • Un portret al Romaniei interbelice facut, asa cum declara autorii sitului, cu material din "Enciclopedia Regatului României", aparuta în preajma intrarii României în cel de-al doilea razboi mondial, 

Am frunzarit ambele situri si nu am fost deloc surprins sa gasesc anumite conexiuni intre cele doua situri. Am gasit articole din primul site ce constituie cheia parcurgerii celui de-al doilea site.

Categorie: General
Postat de: oberon

"Blogul de istorie..." contine articole ce incearca sa arunce lumia asupra a doua epoci in care au fuctionat mecanisme economice, sociale si ideologii complet opuse. Am citit articole care explica de exemplu ce a insemnat perioada nationalist-fascista de la sfarsitul anilor 30  pana la sfarsitul razboiului, si articole care incearca sa explice cam care au fost ideile care au condus la aberatiile periadei ceausiste. Acestea nu sunt singurele teme abordate totusi.

Despre echipa de coordonatori si colaboratori ai acestui site gasiti date aici.

Cel de al doilea porneste de la harta administrativa a Romaniei interbelice (cele peste 70 de judete de care parintii nostri isi mai aduc aminte), oferind date concise in stilul enciclopedic despre fiecare judet, De remarcat accentul care se pune pe latura sociala, istorica si folcloristica in cazul unor judete, (coordonatorul enciclopediei in cauza a fost Dimitrie Gusti, cel care a infiintat si Muzeul Satului din Bucuresti). Se observa pe alaturi si acea nota nationalista pe care o documenteaza istoriografii in articolele din primul site. Insa plimbandu-ma de la un judet la altul, am putut constata cum jumatate de secol de comunism a sters din mintile tuturor ceea ce ar trebui sa fie cunostinte elementare de cultura generala.

Chiar, stie cineva de ce Banatul se cheama asa?

 





Pagina următoare: Chat